Η «βασίλισσα» του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Η βασιλόπιτα είναι το απαραίτητο πιάτο της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα. Η λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρναίικη» Βασιλόπιτα , φτιάχνεται κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Πόλη. Ένα έθιμο που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους και γεμίζει κάθε σπίτι με ζεστασιά και…τύχη! Ακολουθεί μία εύκολη και γρήγορα συνταγή για χειροποίητη βασιλόπιτα, που σίγουρα θα κλέβει την καρδιά όλων και υπόσχεται να μην μείνει ούτε ψίχουλο μέχρι την επόμενη μέρα!
Υλικά
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι,
100 γρ. Φρέσκο βούτυρο αγελάδας,
50 γρ. γάλα φρέσκο,
125 γρ. ζάχαρη,
50 γρ. Χλιαρό νερό,
2 φακελάκια ξερή μαγιά,
3 μεσαία αυγά,
1/2 πορτοκάλι, ξύσμα,
4κς άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα.
1 φλουρί! (συνήθως ένα κέρμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο)
Τρόπος παρασκευής για την βασιλόπιτα
Λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα σε μια κατσαρόλα, πριν βράσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά για να παγώσει.
Διαλύουμε καλά τη μαγιά στο νερό. Προσαρμόζουμε το σύρμα στην κουζινομηχανή και χτυπάμε τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.
Προσαρμόζουμε το γάντζο, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για 7-8 λεπτά.
Σκεπάζουμε το κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνουμε πάλι για 2-3 λεπτά. Εν τω μεταξύ στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τη βασιλόπιτα με λαδόκολλα.
Ένα κόλπο είναι να διπλώσουμε ένα φύλλο λαδόκολλας 5 φορές σε τρίγωνο, να μετρήσουμε το μέγεθος της φόρμας και με ένα ψαλίδι να κόψουμε τη λαδόκολλα σε ανάλογο σημείο. Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε για περίπου μια ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να παγώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Σχηματίστε πάνω στη Βασιλόπιτα τον αριθμό του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων ξηρών καρπών, σοκολάτα ή με άχνη ζάχαρη. Φροντίστε να έχετε στο σπίτι και ένα καλό μέλι Ερείκης, Καστανόμελο ή ένα μέλι με ροδοπέταλα, για να το συνδυάσετε και να απολαύσετε το ιδανικό πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα που εγγυάται μία χρονιά γεμάτη ευτυχία, υγεία, αγάπη και νοστιμιές!