Νέα

Γύρη – ιδιότητες

Γύρη και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Γύρη αποτελεί την τροφή των νεαρών μελισσών. Θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος.

Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τη γύρη μελισσών;

Πρόκειται για τη γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (περίπου 40% πρωτεΐνη), ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες από οποιαδήποτε άλλη πηγή ζωικής προέλευσης. Περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βοδινό, τα αυγά και το τυρί, ίδιου βάρους. Η μισή από την πρωτεΐνη που περιέχει είναι στη μορφή των ελεύθερων αμινοξέων και είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί αμέσως από το σώμα μας.

Ορίστε 9 λόγοι για να προσθέσεις τη φρέσκια γύρη στην καθημερινή διατροφή σου!

Χαρίζει ενέργεια

Η ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει, την κάνει ένα φυσικό τονωτικό! Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β που περιέχει, βοηθούν στο καθημερινό τρέξιμο και θα ενισχύσουν την αντοχή και τα επίπεδα κορεσμού σου.

Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος

Η γύρη συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονώδεις και άλλες παθήσεις του δέρματος. Τέτοιες είναι το έκζεμα, η ψωρίαση και άλλα. Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες της προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων.

Βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα

Η γύρη μελισσών, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και στους ιστούς των πνευμόνων, αποτρέποντας την εμφάνιση του άσθματος.

«Θεραπεύει» τις αλλεργίες Η γύρη μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών.

Ο Dr. Leo Conway, M.D, ανέφερε ότι το 94% των ασθενών του απελευθερώθηκε εντελώς από τις αλλεργίες, μόλις άρχισαν να καταναλώνουν τη γύρη. Από το άσθμα μέχρι τις αλλεργίες, η γύρη αποτελεί αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό «φάρμακο» απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Εκτός από τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις πρωτεΐνες, η γύρη περιέχει κάποια ένζυμα που βοηθηθούν στην πέψη.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Η γύρη κάνει καλό στην εντερική χλωρίδα και επομένως ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σύμφωνα με τον ολιστικό ειδικό υγείας Dr. Joseph Mercola, η γύρη έχει ιδιότητες όπως αυτές των αντιβιοτικών και μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό σου από τους ιούς. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Η γύρη περιέχει μεγάλες ποσότητες ρουτίνης, ενός αντιοξειδωτικού βιοφλαβονοειδούς που βοηθά στην ενδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων, βοηθά με τα κυκλοφοριακά προβλήματα και διορθώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ακόμα, οι ισχυρές αντιπηκτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προστατεύει τον προστάτη

Οι άνδρες που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορούν να βρουν ανακούφιση χρησιμοποιώντας τη γύρη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να σταματήσει τη συχνή επιτακτική ανάγκη για ούρηση. Βοηθάει στα προβλήματα υπογονιμότητας Η γύρη μελισσών διεγείρει και αποκαθιστά την λειτουργία των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Εκτός από το ότι ενισχύει την παραγωγή ορμονών, αποτελεί και ένα εξαιρετικό αφροδισιακό.

Γύρη

ΠΟΣΗ ΓΥΡΗ ΝΑ ΤΡΩΜΕ?

Μία σωστή ποσότητα των 35gr γύρης (μια γεμάτη κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκη ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ. Όταν πρόκειται για νωπή γύρη μπορεί να είναι και λιγότερη. Ακόμη πιο μειωμένη πρέπει να είναι όταν η γύρη λαμβάνεται αυτούσια και μασιέται μέχρι πολτοποίησης μαζί με σίελο. Γενικά, για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 gr/ημέρα, για παιδιά 6-16 χρόνων περίπου 15-20 gr/ημέρα, για παιδιά 3-6 χρονών περίπου 10-15 gr/ημέρα. Όταν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος, χρειάζεται διπλάσιες ποσότητες γύρης. Ενήλικες και έφηβοι που γυμνάζονται, μπορούν να καταναλώνουν διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες γύρης. Αρκεί η λήψη της να γίνει σταδιακά, ώστε να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι. Άλλοι πολιτισμοί επιτρέπουν την χορήγηση γύρης σε βρέφη κάτω του ενός έτους. Παρολαυτά η γύρη δεν συνίσταται κλινικά για παιδιά κάτω των τριών ετών.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?

Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κοφτή κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα. Σταδιακά ανά εβδομάδα, αυξήστε σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 2 – 4 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου. Έτσι θα δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλώνεται 15 – 30 λεπτά πριν το φαγητό. Αντίθετα όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να την καταναλώνουν αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια ή διαλυμένη μέσα σε φρέσκο χυμό φρούτων και λαχανικών. Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνύεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη. Μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με καλής ποιότητας μέλι (σε αναλογία 1:2 –γύρη/μέλι), κατά προτίμηση ακατέργαστο, και να καταναλώνεται με τον παραπάνω τρόπο.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΓΥΡΗΣ?

Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα. Κατά προτίμηση νωρίς το πρωί, που ο μεταβολισμός είναι γρήγορος. Ανταυτού, μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου. Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανά περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες, ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Γενικά, η γύρη θα έπρεπε να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συμπλήρωμα τροφής. Η χρήση της μπορεί να γίνεται, και θα έπρεπε να γίνεται, κατά την διάρκεια όλου του έτους χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε μειωμένες δοσολογίες.