Κυτταρίτιδα, ένας αιώνιος εχθρός! Ή μήπως όχι;
Η κυτταρίτιδα είναι αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας. Αλλά, όπως συνηθίζεται να λέμε, “κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα.” Μόνο αν γνωρίζετε τα πάντα για την κυτταρίτιδα, θα μπορέσετε κάποια στιγμή να την κερδίσετε.
Τι ισχύει τελικά για την κυτταρίτιδα; Που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη όψη “φλοιού πορτοκαλιού” που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Γιατί ονομάζεται αλλιώς “φλοιός πορτοκαλιού”;
Το δέρμα χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Επειδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους άνδρες, έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με την εναπόθεση παραγεμισμένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος, από τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι το στομάχι, την κοιλιά και τα μπράτσα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του. Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται σωροί λίπους και νερού σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.
Πόσα είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;
Αν και η συνηθέστερη μορφή της είναι η όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας. Ενίοτε συγχέεται με τις ραγάδες, γιατί δημιουργεί γραμμές πάνω στο δέρμα που μοιάζουν με ρυτίδες.
Χωρίζεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:
- Στη “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα
- Την “οιδηματώδη”, που είναι ορατή μόνο όταν το πάσχον άτομο στέκεται όρθιο
- Τη “συμπαγή” κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας;
Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κληρονομικούς και ορμονικούς, μέχρι παθολογικούς (όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές ή άλλες ιατρικές παθήσεις.)
Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:
- Η αυξομείωση του σωματικού βάρους
- Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής
- Η κακή διατροφή
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Το ανεξέλεγκτο άγχος
Γενικά, πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Επίσης, παρότι οι γυναίκες άνω των 30 είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα (λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής από κάποια ηλικία και μετά) μπορεί να την εμφανίσει ακόμα και ένα νεαρό άτομο, μία καλλίγραμμη γυναίκα ή ακόμα και άνδρας (συνήθως μετά από απότομη αυξομείωση βάρους.)
Η κυτταρίτιδα δε γνωρίζει από φύλο, βάρος ή ηλικία, αφού (σύμφωνα με μελέτη) “θα χτυπήσει την πόρτα” στο 90% των γυναικών. Εξάλλου, το βάρος μικρή σχέση έχει με την όψη “φλοιού πορτοκαλιού”.
Από τη μία μεριά, γυναίκες με τάση να αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή των γοφών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα συγκριτικά με μία γυναίκα χωρίς συσσωρευμένο λίπος. Από την άλλη μεριά, ευνόητο είναι πως γυναίκες με μικρό ποσοστό λίπους, σπάνια έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο υποδόριο λίπος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο εμφανής θα είναι η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους συνεπάγεται με χαλάρωση του δέρματος, που ευνοεί την εμφάνισή της. Έτσι, εύκολα μπορεί να πει κανείς πως, ενώ το αποθηκευμένο λίπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυτταρίτιδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία της.
Πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε;
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα δομικό και επομένως μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί, αν έχει υιοθετήσει κανείς από νωρίς έναν ποιοτικό τρόπο ζωής.
Ειδικότερα, οι φυτικές ίνες, η κατανάλωση νερού, το πράσινο τσάι, οι πρωτεΐνες (όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί, το ασπράδι του αβγού) τα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα το μήλο, το μύρτιλο και το μπρόκολο) είναι ορκισμένοι εχθροί της κυτταρίτιδας. Από την άλλη, οι επεξεργασμένες τροφές, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης κι αναψυκτικών, σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής, οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί της!
Όσον αφορά την άσκηση, νέες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλής ένταση διαλειμματική προπόνηση – η έντονη αερόβια άσκηση, δηλαδή, με ενδιάμεσα διαλείμματα χαλαρής άσκησης – βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος. Ταυτόχρονα, αυξάνει το μεταβολισμό και άρα την καύση του λίπους. Τα προϊόντα με ρετινόλη και οι ειδικές κρέμες βοηθούν ως ένα βαθμό την κατάσταση, εφόσον συμβάλλουν στο να είναι λιγότερο ορατή η κυτταρίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν θεαματικότερα αποτελέσματα εάν συνδυαστούν με μη χειρουργικές μεθόδους καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Τέτοιες είναι οι εξής:
– Λεμφική αποσυμφόρηση: Tο λεμφικό μασάζ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα. Δρα αποσυμφορίζοντας τη λέμφο, συμβάλλοντας έτσι στην αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό.
Μπορείτε να επιλέξετε τη θεραπεία στο σπίτι με φυτικά υλικά με κρέμα κατά της κυτταρίτιδας και Λάδι σύσφιξης, εφαρμόζοντας στο σώμα σας με τις εξαιρετικά αποτελεσματικές Βεντούζες σιλικόνης
Η εφαρμογή μπορεί να γίνει σε: κοιλιά, μηρούς, γλουτούς και στα μπράτσα.
Επιτυγχάνει:
- Καταστροφή του ινώδους ιστού που ευθύνεται για την “όψη πορτοκαλιού”
- Βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας
- Ανανέωση του δέρματος.
Φταίει μόνο το φύλο;
Ασφαλώς και όχι! Αν και δεν έχουν εντοπιστεί οι ακριβείς αιτίες που συμβάλλουν στην δημιουργία και στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο:
- Κληρονομική προδιάθεση
- Έλλειψη άσκησης
- Κακό κυκλοφορικό σύστημα
- Αυξομειώσεις σωματικού βάρους
- Αργός μεταβολισμός
- Στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινότητας
- Ορμονικές διαταραχές
- Αφυδάτωση
Έχει στάδια;
Ασφαλώς και έχει! Είναι 4 και τα χαρακτηριστικά τους είναι τα παρακάτω:
- Στάδιο 0: Δεν παρατηρούνται εσοχές στο δέρμα ούτε σε όρθια ούτε σε καθιστή θέση.
- Στάδιο 1: Παρατηρούνται εσοχές, «λακκουβίτσες», όταν το δέρμα πιέζεται.
- Στάδιο 2: Παρατηρούνται βαθουλώματα σε όρθια θέση αλλά όχι σε ξαπλωτή.
- Στάδιο 3: Παρατηρούνται βαθουλώματα σε όλες τις θέσεις του σώματος